niedziela, 11 sierpnia 2013

Konfitura morelowa



Dziś dzień upływa nam pod znakiem moreli, było ciasto morelowe, jest i morelowa konfitura :) morele to wyjątkowo wdzięczne owoce. Słodkie, słoneczne, zamknięte w słoiki, rozświetlą najbardziej pochmurny zimowy dzień. :)
 
Konfitura morelowa

Składniki:
  • 1 kg moreli
  • 350 g cukru brązowego
  • opcjonalnie pektyna
Przygotowanie: 

Morele myjemy dwukrotnie: raz płuczemy je w naczyniu z wodą, drugi raz bezpośrednio pod strumieniem bieżącej wody.
 
Pozostawiamy je chwilę do osuszenia, pestkujemy i kroimy w drobną kostkę
 
Słoiki myjemy i wyparzamy we wrzątku, lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Ja osobiście preferuje ten drugi sposób. Do takiej ilości moreli potrzebujemy 8 słoików o pojemności 150 mililitrów. Ja miałam słoiki o większej pojemności, więc wyszły mi 2 półlitrowe sloiki i 2 mniejsze  o pojemności 150 mililitrów.
 
Morele przekładamy do garnka z grubszym dnem, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu.. Co jakiś czas delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Jesli chcemy uzyskać gęstą konfiturę smażymy dłużej, do wyparowania soku. Najlepiej rozłożyć smażenie na dwa dni i smażyć w każdym dniu około godziny. Kiedy konsystencja konfitury nam odpowiada przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i na kilka chwil przekręcamy słoiki do góry dnem. Potem odwracamy.
 
Dla wielbicieli galaretkowatych przetworów, polecam dodać do konfiitury pektynę jest to naturalny zagęstnik do dżemów,bez konserwantów. Wówczas przygotowujecie konfiturę według wskazówek na opakowaniu.
 
Smacznego :) :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).